Tentoonstelling - Paradox

Ter gelegenheid van het Lustrum organiseert SALS (Stichting Archief Leids Studentenleven) een  tentoonstelling over 200 jaar studentenleven in Leiden.

De tentoonstelling vindt plaats van 20 mei tot en met 15 augustus 2014 in de Oude UB, Rapenburg 70 te Leiden. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Aan de hand van bijzondere stukken uit de archieven van het LSC, de VVSL en LSV Minerva, bronnen uit krantenarchieven en interviews wordt in beeld en geluid het verhaal verteld van 200 jaar studentenleven in Leiden. Uitgangspunt is de relatie van studenten met de rest van de Leidse bevolking. Belangrijk onderdeel is de maatschappelijke betrokkenheid van de studentenverenigingen door de jaren heen. Andere onderwerpen zijn de oorlogsjaren (Soldaat van Oranje), subverenigingen (o.a. Njord, LST), de grote brand, Lustrumvieringen, de koffievrouwtjes en de Sint Nicolaascommissie. De tentoonstelling laat ook recent ontvangen en nooit eerder getoonde objecten, foto's en brieven uit privécollecties zien. De samenstelling is in handen van deTentoonstellingscommissie bestaande uit leden van LSV Minerva.

Naast brieven, foto's en andere archiefstukken, zijn geluidsopnamen van onder andere het Leids Studentencabaret van Paul van Vliet te horen en wordt een compleet nieuwe film vertoond. Het archief bevat filmopnames vanaf de jaren 30, Polygoonjournaals en films van het 100 jarig bestaan en hoe dat toen in de stad werd gevierd. Fragmenten uit deze films worden afgewisseld met recent opgenomen interviews met reünisten en inwoners van Leiden, zoals huishoudsters van studentenhuizen, de wijkagent, leveranciers, omwonenden enz. 

Het 200 jarig bestaan van Sociëteit Minerva is een uitgelezen gelegenheid om unieke topstukken uit de archieven te exposeren en de inwoners van Leiden en de rest van Nederland kennis te laten maken met twee eeuwen studentenleven. 

PARADOX,  LEIDEN en MINERVA 200 jaar verenigd

Locatie: Oude Universiteitsbibliotheek, Rapenburg 70 te Leiden
Datum:  20 mei t/m 15 augustus 2014 
Tijden:   Geopend op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur en tijdens het Reünistenweekend 28 en 29 juni van 10.00-16.00 uur. Gratis entree. 

Voor meer informatie mail naar:  leidenminerva200@gmail.com

Volg ons op Facebook

 

Marloes van Loon